2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1460]

Szampańskie śledzie z awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To propozycja na sylwestrowo noworoczne party, śledzie moczone w szampanie mają wspaniały smak który podkreśla dodatek awokado i marynowanych buraczków.

Szampańskie śledzie z awokado

Składniki:

Szampańskie śledzie z awokado

 

  • 4 płaty solonego śledzia
  • 1 szklanka wina musującego białego
  • 1 awokado
  • 1 cebula
  • 3 buraczki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gestej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kremowego chrzanu
  • sól do smaku
  • kolorowy pieprz do smaku
  • koperek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szampańskie śledzie z awokado

ETAP 1:

Śledzie zalewamy winem musującym, odstawiamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wino wylewamy śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie paseczki, rozkładamy na dnie szklanych pucharków.

Cebulę obieramy siekamy drobno, posypujemy śledzie.

Awokado obieramy ze skórki kroimy w kostkę, tak samo marynowane buraczki, dodajemy do śledzi.

Majonez mieszamy ze śmietanką oraz kremowym chrzanem, doprawiamy solą do smaku, mieszamy, polewamy sałatkę, posypujemy utartym w moździerzu kolorowym pieprzem, dekorujemy świeżym koperkiem.

Szampańskiej zabawy!