thegrooba

thegrooba

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

'Szara' zupa rybna na karmelu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne " szara" zupa z karpia, z rodzynkami, na karmelu - obowiązkowa potrawa na moim wigilijnym stole od kiedy pamiętam

'Szara' zupa rybna na karmelu

Składniki:

'Szara' zupa rybna na karmelu

 

  • 1.5 - 2 kg karpia ( np. 1 mały, sprawiony karp z głową, 1 głowa, 1 filet)
  • włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, po kawałku selera i pora)
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 15 dag rodzynek (mieszanka dużych, z jasnych winogron i małych - sułtańskich)
  • sól
  • cukier
  • ocet
  • cynamon
  • 1- 2 pierniczki (z lukrem lub bez)
  • 3 goździki
  • 3 łyżki mąki
  • masło (opcjonalnie, jeśli ryba jest chuda - 1 łyżka)

 

 

Sposób przygotowania:

'Szara' zupa rybna na karmelu
Raz w roku, w Wigilię u mnie w domu przygotowywana jest tradycyjna zupa rybna. Każdy zajada ja ze smakiem i cały rok na nią czekamy:)



Ryby były kupione kilka dni wcześniej, obrane, oczyszczone, z głów usunięte oczy - zamrożone.

W wieczór przed Wigilia wyciągnięte do rozmrożenia i natarte solą - trzymane w zimnym miejscu do momentu rozpoczęcia gotowania.



W bardzo dużym garnku, zagotować wodą (5.5 l). Do wrzącej wody dodać pokrojona włoszczyznę, ziele angielskie i 1 łyżkę soli na początek.

Gdy warzywa będą dobre dodać rodzynki. Gotować ok 20 minut. Do wywaru dodać ryby (może to być jeden większy karp lub jak u mnie - w składnikach), można też dodać np dzwonek łososia oraz 1 łyżkę soli. Gotować dalej na wolnym ogniu ok. 20 min.



Przygotować karmel. W rondelku lub na patelni rozpuścić 8 łyżek cukru - gdy karmel będzie już ciemny, zdjąć z ognia i dolewać powoli! 1 szklankę gorącej wody. Dodać do zupy. Wymieszać. Dodać 6 łyżek cukru, 2 łyżki octu10%. gotować cały czas na wolnym ogniu.

Doprawić 1 płaską łyżeczką cynamonu, dodać pokruszone, lub starte pierniczki i goździki. Jeśli ryba była chuda, dodać 1 łyżkę masła. W 2/3 szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Dodać do zupy.



Po spróbowaniu ocenić czy zupa jeszcze czegoś potrzebuję - doprawiłam do smaku 1 łyżka cukru i 1 łyżka octu.



Zupa powinna być bardziej słodkawa niż słona. W razie potrzeby dosolić wg gustu.

Zupa gotowała się ok. 3 godz na wolnym ogniu łącznie - tak by koniec przypadł na godzinę wigilijnej kolacji:)



Następnego dnia zupa wyśmienicie smakuje z ziemniakami w mundurkach lub jak kto woli makaronem. Mięso karpia w tej wersji jest pyszne, a składniki w formie karmelu i rodzynek nadają jej niepowtarzalnego smaku, na który czeka się cały rok;)