lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szare kluchy z boczkiem i twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Macie czasem tak , że nie wiesz co chcesz dzisiaj zjeść . Ja mam tak prawie codziennie , już po prostu nie wiem co robi c na te obiady rutyna mnie rozwala normalnie . Więc dzisiaj coś kalorycznego trochę tłustego i uwielbiam po prostu szare kluchy :)

Szare kluchy z boczkiem i twarogiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szare kluchy z boczkiem i twarogiem

 

 

 

 

 

  • oliwa z oliwek do skropienia kluch po ugotowaniu

 

  • boczek świeży 600 gram do smażenia

 

  • twaróg chudy 200 gram

Sposób przygotowania:

Szare kluchy z boczkiem i twarogiem
Obrałam ziemniaki , umyłam je i starłam na tarce na najmniejszych oczkach. Odcisnęłam z wody. Rozbełtałam jaja i dodałam je do ziemniaków. Wsypywałam mąkę i mieszałam , dodałam tyle aby ciasto zrobiło się zwarte , tak abym mogła wrzucać kluseczki do wody .Wsypywałam mąkę łyżką tak na oko wymieszałam i znowu wsypałam , że uznałam że już jest dobrze . Wykładałam ciasto na deskę do krojenia i nad garnkiem maczałam w gorącej wodzie łyżkę i raz raz wrzucałam do garnka kluseczki. Kiedy kluski wypłynęły do góry jeszcze gotowałam 5 minut i wyjmowałam wkładałam do cieplej wody , przemywałam i odcedzałam. Przekładałam do miski i skropiłam oliwa z oliwek . Boczek pokroiłam w plastry i smażyłam na skwarki . Polałam skwarkami kluchy i pokruszyłam twaróg , wymieszałam i było gotowe do jedzenia.
Szare kluchy z boczkiem i twarogiem
Boczek pokroiłam w plastry i smażyłam na skwarki .
Szare kluchy z boczkiem i twarogiem
Kiedy kluski wypłynęły do góry jeszcze gotowałam 5 minut i wyjmowałam wkładałam do cieplej wody , przemywałam i odcedzałam. Przekładałam do miski i skropiłam oliwa z oliwek .
Szare kluchy z boczkiem i twarogiem
Polałam skwarkami kluchy i pokruszyłam twaróg , wymieszałam i było gotowe do jedzenia.

Tagi:

jajko jajka