Szare kluski z cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zachęcam do degustacji dania

Szare kluski z cebulką

Składniki:

Szare kluski z cebulką

 

Sposób przygotowania:

Szare kluski z cebulką
Zaczynamy od ziemniaków które musimy obrać , umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Starte ziemniaki odsączyć z nadmiaru wody na durszlaku. Z soku odsączonego z ziemniaków zostawić skrobię. Ziemniaki dobrze wymieszać z jajkami, 2 łyżeczkami soli, pieprzem, mąką i pozostałą skrobią. W garnku zagotować wodę z łyżką soli i 1 łyżką oliwy. Ciasto kładziemy równomiernie na talerzu. Na wrzątek rzucamy kawałki ciasta z talerza. Kluski gotować 3 minuty od wypłynięcia. Cebulę umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni z oliwą smażyć cebulę na złoty kolor. Gotowe kluski wyłożyć na talerz i posypać cebulką z tłuszczem. Ilość mąki może być zależna od wilgotności ziemniaków.Podawać na gorąco.

Tagi:

jajka jajko