milena123101

milena123101

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 176]

Szarlotka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.

Szarlotka

Składniki:

Szarlotka

 

  • krupczatki, 1 kostka masła, szklanka cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 jajek, kilogram jabłek, cynamon.

Sposób przygotowania:

Szarlotka
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło, 4 łyżki cukru i proszek do pieczenia i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Jabłka oczywiście obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odciskamy sok, dodajemy cukier i cynamon. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i kładziemy na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ubijamy pianę z białek, dodajemy kisiel w proszku. Na cieście rozkładamy jabłka, ubitą pianę, resztę startego na tarce ciasta. Ciasto pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.