ZośkaB

ZośkaB

Kucharz
[Przepisów: 10]

Szarlotka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla smakosza uwielbiającego słodkości.

Szarlotka.

Składniki:

Szarlotka.

 

  • Blat;
  • mąka pszenna 2 1/3 szklanki
  • masło 25 dag
  • cukier puder 15 dag
  • żółtka 5 szt
  • śmietana 18 % 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Nadzienie;
  • jabłka 2 kg
  • cukier 1 szklanka
  • cynamon 2 łyżeczki
  • cukier puder 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Szarlotka.
1. Przygotować ciasto półkruche i je schłodzić. 2. Przygotowane ciasto podzielić na dwie części. 3. Jedną część rozwałkować na placek o szerokości 5 mm. Placek przełożyć na blachę , ponakłuwać widelcem i upiec na jasno złoty kolor w temp 180 stopni. 4. Umyte jabłka zetrzeć na tarce i wymieszać z cukrem pudrem i cynamonem i odsączamy trochę ten sok z jabłek . 5. Gdy będziemy mieć już upieczony blat nakładamy na niego przygotowane jabłka. 6.Rozwałkowujemy resztę pozostawionego nam ciasta i kładziemy ją na nadzienie. 7. Ciasto piec ok 40 minut w temperaturze 200 stopni. 8. Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem . Smacznego;)