madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Szarlotka 9

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Taką szarlotkę piekła zawsze moja babcia.

Szarlotka 9

Składniki:

Szarlotka 9

 

  • 50 dag mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • łyżki cukru
  • Nadzienie:
  • 1 kg kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka 9
Z podanych składników na ciasto zagniatamy szybko miękkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, miązsz ścieramy na tarce o duzych oczkach. Następnie do startyc jabłek dodajemy cukier i smażymy na wolnym ogniu. Gotowe jabłka wykładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Szarlotkę pieczemy około 40 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.