Szarlotka błyskawiczna

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) poddusić z cukrem, doprawić cynamonem lub cukrem

Szarlotka błyskawiczna

Składniki:

Szarlotka błyskawiczna

 

  • Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • po pół kostki margaryny i smalcu
  • 3 żółtka
  • 2-3 łyżki śmietany

 

  • Nadzienie:
  • 1,5 kg kwaśnych ja

Sposób przygotowania:

Szarlotka błyskawiczna
Obrane i pokrojone jabłka (bez gniazd nasiennych) poddusić z cukrem, doprawić cynamonem lub cukrem waniliowym. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć w dużej blasze, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć przygotowane jabłka. Piec ok. 40 min w temperaturze 190°C.