kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Szarlotka dietetyczna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie i dietetyczne, czyli coś na czasie :)

Szarlotka dietetyczna

Składniki:

Szarlotka dietetyczna

 

  • 400g biszkoptów szampańskich
  • 1kg jabłek winnych
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 laski wanilii (można zastąpić odpowiednią ilością cukru waniliowego)
  • 3 białka
  • 200g cukru
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Szarlotka dietetyczna
Jabłka obrać i pokroić na kawałki, włożyć do rondla, wlać trzy łyżki wody i rozgotować pod przykryciem. Dodać cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Wszystko wymieszać i gotować jeszcze przez około 5 minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić z ognia. Tortownicę wyłożyć biszkoptami, wolne miejsca należy wypełnić pokruszonymi biszkoptami. Następnie na biszkopty nakładamy zrobioną wcześniej masę jabłkową, na którą również kładziemy warstwę biszkoptów. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodając pod koniec cukier i sok z cytryny. Pianę układamy nierówno (nie wygładzamy powierzchni) na szarlotce, wstawić do rozgrzanego przez około 5 minut piekarnika i przy możliwie najsłabszym płomieniu nieco podsuszyć naszą szarlotkę. Trzymać w piekarniku do czasu aż piana nabierze koloru słomkowego.