marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szarlotka gruszkowa na krucho z pianką.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto kruche wyrobić,zagnieść i schłodzić lub zamrozić.Gruszki umyć,obrać i zetrzeć.Wylepić ciastem blachę,mus.Piec z pianą

Szarlotka gruszkowa  na krucho z pianką.

Składniki:

Szarlotka gruszkowa na krucho z pianką.

 

  • 200 g.mąki pszennej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 rozbełtane białko,
  • 3-4 średnie gruszki,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Szarlotka gruszkowa na krucho z pianką.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z kostką masła lub margaryny, resztą natłuścić blaszkę do tartej. Zrobić kopczyk z mąki i tłuszczu, wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, cukier waniliowy oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrabiać i zagnieść w kulę, zapakować w woreczek foliowy i schłodzić lub zamrozić na 20-25 min. w zamrażarce. W tym samym czasie białko ubić na pianę, a gruszki umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ciasto wyjąć, rozwałkować i wylepić nim blaszkę falistą okrągłą. Potem wyłożyć przecier gruszkowy na powierzchnię ciasta. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastem do środka. Piec 30 min.,a potem wysunąć na chwilę blaszkę z ciastem i wyłożyć ubitą pianę z białek na wierzch. Zapiekać z 5-6 min. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić, kroić i jeść.

Tagi:

szarlotka