marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Szarlotka gruszkowa z karmelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zwykle piecze się szarlotkę z jabłek,ale mało kiedy z innych owoców z sadu lub z krzaka,np.gruszek,a także truskawek lub malin.

Szarlotka gruszkowa z karmelem

Składniki:

Szarlotka gruszkowa z karmelem

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub luksusowej,
  • 200 g.margaryny do pieczenia,
  • 1/2 szklanki cukru białego,
  • 4 żółtka,
  • ubita piana z białek,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 4 duże gruszki,
  • sok ze świeżej cytryny,
  • 1/3 szklanki cukru brązowego,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do blaszki do tartej lub zwykłej,
  • bułka tarta do wysypania.

Sposób przygotowania:

Szarlotka gruszkowa z karmelem
Gruszki opłukać, obrać, przekroić na ćwiartki, wycinając gniazda nasienne i ogonki. Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami oraz skropić świeżym sokiem z cytryny, by mus nie ściemniał. Cukier brązowy wsypać na małą patelnię i skarmelizować na małym ogniu ze 1-2 min., przemieszać i zestawić patelnię na bok. Z wyżej podanych składników wyrobić i zagnieść gładkie ciasto i schłodzić przez pół godziny w lodówce. Piekarnik nagrzać do 175-180 st. C, blaszkę do tartej natłuścić lekko i wysypać bułką tartą. Ciasto wyjąć i rozwałkować oraz wylepić nim blaszkę, zwłaszcza na brzegach. Nakłuć powierzchnię ciasta widelcem i wyłożyć startym musem gruszkowym oraz zasypać karmelem. Piec z ok. 35 min. Na 10 min. przed wyjęciem wyłożyć ubitą pianę z białek i ponownie wsunąć blachę do piekarnika. Pilnować czasu pieczenia. Jak piana się zrumieni, wyłączyć piekarnik i odczekać. Po 10 min. otworzyć drzwiczki piekarnika i wyjąć blachę z ciastem na deseczkę. Posypać wierzch piany cynamonem w szczypcie i pokroić szarlotkę.