Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 662]

Szarlotka inaczej

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka z dużą ilością jabłek i małą ilością cukru

Szarlotka inaczej Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka inaczej

Sposób przygotowania:

Szarlotka inaczej
Wszystkie jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Odkładamy 250g
obranych jabłek i trzemy je na drobnej, ziemniaczanej tarce. Do starych jabłek dodjemy roztrzepane jajko, cukier i bardzo
miękkie masło. Wszystko razem łączymy za pomoca miksera na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy mąkę zmieszaną wcześniej z solą, sodą i
cynamonem. Całość dokładnie mieszamy.

Orzechy drobno siekamy (ja robię to w rozdrabniaczu), a resztę jabłek kroimy w
kostkę. Do ciasta dorzucamy orzechy z jabłkami mieszamy łyżką masę.
Tortownicę o średnicy ok 23 cm smarujemy masłem lub innym tłuszczem i
wysypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy ok. 40 minut.


Upieczone, jeszcze ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 
Szarlotka inaczej
Orzechy powinny być drobno posiekane, zbyt duże grudki będą przeszkadzać w cieście
Szarlotka inaczej
Całe ciasto jest bardzo geste i wydaje się, że jabłek jest za dużo, ale po upieczeniu wszystkiego będzie akurat :)
Szarlotka inaczej
Ciasto pieczemy w niedużej tortownicy, w nagrzanym wcześniej piekarniku

Redakcja poleca: