Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Szarlotka 'Jabłuszko'

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Rewelacyjne ciasto które zawsze wychodzi.

Szarlotka 'Jabłuszko'

Składniki:

Szarlotka 'Jabłuszko'

 

  • Ciasto:
  • 6 żółtek
  • 250g margaryny
  • 200g cukru pudru
  • 500g maki pszennej
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 2kg jabłek
  • cukier cynamonowy
  • otarta skorka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka 'Jabłuszko'
Skladniki na ciasto zagniatamy na stolnicy i dzielimy na dwie czesci, blaszke smarujemy tluszczem i wykladamy papierem tak aby papier byl nasiakniety tluszczem nastepnie walkujemy jedna czesc ciasta i wykladamy blaszke,wraz z brzegami okolo 5cm i nakluwamy je widelcem, jablka obieramy kroimy na duze kawalki i ukladamy na ciescie, jablka posypujemy cukrem cynamonowym (wedlug uznania) a takze otarta skorka z cytryny nastepnie walkujemy 2 czesc ciasta i przykrywamy, powinno nam zostac troszke ciasta a wiec walkujemy je i wykrawamy z niego jabuszko. Pieczemy w 180sto przez 30-35min.