2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Szarlotka jesienna 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Szarlotka jest szczególnie pyszna jeszcze ciepła z bitą śmietaną i wanilią

Szarlotka jesienna 3

Składniki:

Szarlotka jesienna 3

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2o dag margaryny Palmy lub Kasi
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg kwaskowych jabłek np Antonówki
  • 5 dag cukru
  • 1 kisiel cytrynowy

Sposób przygotowania:

Szarlotka jesienna 3
Ciasto: Z podanych składników zagnieść na stolnicy ciasto kruche uformować i włożyć do lodówki na 0,5 godz Jabłka umyć obrać ze skórki zetrzeć na tarce jarzynowej dodać cukier i udusić w rondelku ,gdy jabłuszka będą gotowe dodać sypki z torebki kisiel i wszystko razem wymieszać. piekarnik rozgrzać do 180* Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić większa połową ciasta oprószyć cynamonem,nałożyć masę jabłkową wyłożyć na wierzch resztę ciasta wstawić do piekarnika i piec 45-50 min. Upieczone ciasto udekorować wg uznania.