Izunia1120

Izunia1120

Kucharz
[Przepisów: 9]

Szarlotka kremowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna szarlotka, prosta do zrobienia na każdą okazję.

Szarlotka kremowa

Składniki:

Szarlotka kremowa

 

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru cynamonowy
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka kremowa
Margarynę lub masło posiekać razem z mąką. Następnie dodać żółtka, jajko, cukier puder, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. połowę ciasta schłodzić w lodówce a drugą rozwałkować. rozwałkowane ciasto przełożyć na tortownicę. budyń ugotować na mleku z dodatkiem cukru. jabłko obrać i pokroić w cienkie cząstki po czym skropić sokiem z cytryny. tak przygotowane jabłka ułożyć na cieście, dodać cukier cynamonowy i zalać budyniem. na wierzch zatrzeć na grubym oczku schłodzoną drugą część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni C przez około 45 minut.