niebieskapistacja

niebieskapistacja

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Szarlotka miodowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka z bardzo dużą warstwą jabłek i z miodową nutą. Wspaniale smakuje posypana grubą warstwą cukru pudru :)

Szarlotka miodowa

Składniki:

Szarlotka miodowa

Ciasto

  • 250 g mąki,
  • 125 g masła,
  • 1 jajko duże,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Warstwa jabłkowa

Sposób przygotowania:

Szarlotka miodowa
Forma 28x31

Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części, jedną wstawiamy do lodówki na około 1 h, drugą do zamrażarki.

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Część ciasta z lodówki wyjmujemy i wylepiamy nim formę.

Jabłka ścieramy na tarce, jeśli są bardzo soczyste to lekko odciskamy sok.

Białka ubijamy na sztywno. Do startych jabłek dodajemy żółtka, miód, mąkę, mieszamy dokładnie, dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.

Jabłka wykładamy na ciasto. Ciasto z zamrażarki ścieramy na jabłka, lekko uklepujemy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 minut.

Tagi:

szarlotka