alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Delikatna, lekko kwaśna, aromatyczna i rozpływająca się w ustach.

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

Składniki:

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną

 

  • Biszkopt
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa
  • 1 kg jabłek (obranych)
  • 2 szk wody
  • 0,5 szk cukru cynamonowego
  • 0,5 szk cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 50 g margaryny lub masła
  • Bita śmietana
  • 500 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szk wody

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną
Biszkopt; białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 34*24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 20 min. Masa jabłkowa; jabłka obrać z skórki wydrążyć gniazda nasienne, przekroić na 4 części i pokroić w cieniutkie plasterki. Do jabłek wlać 1 szklankę wody dodać cukry, margarynę i gotować do miękkości jabłek. Budynie rozmieszać w szklance zimnej wody wlać do jabłek , zagotować i gorące wylać na zimny biszkopt. Bita śmietana; zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder , esencję waniliową i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w wodzie i letnią wlać do ubitej śmietany, zmiksować. Bitą śmietaną udekorować zimne jabłka. Przed podanie oprószyć przyprawą do kawy i deserów.