iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Szarlotka na korzennym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Niesamowicie pyszna i pachnąca szarlotka, zniknie z talerzy zanim się obejrzycie :)

Szarlotka na korzennym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka na korzennym spodzie

 

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 22 dag masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • Nadzienie:
  • 1/2 kg już obranych i pokrojonych jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • Dodatkowo:
  • 1 czubata łyżka pokruszonych herbatników

Sposób przygotowania:

Szarlotka na korzennym spodzie
Masło i masę marcepanową zagnieść razem ja to robiłam robotem, następnie dodać jajko, cukier, przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawami oraz sok pomarańczowy, wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto wyjąć z pojemnika robota, uformować w kulę i schłodzić około 1 godziny w lodówce, nie schłodzone ciasto jest mieciutkie.Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i pokroić w plasterki, dodać do nich wodę i postawić na gazie, kiedy się podgrzeją dodać masło, cukier, skórkę pomarańczową i całość razem dusić kilka minut, aby jabłka zmiękły, ale się nie rozpadły. Do gotowych jabłek dodać cynamon i łyżke proszku budyniowego, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośniecia.Formę taką jak do tarty moja ma około 23 cm średnicy, wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie dno i boki formy wyłożyć ciastem (3/4 całego ciasta) , nakłuć je w kilku miejscach i posypać pokuszonymi herbatnikami i wyłożyć przestudzone nadzienie jabłkowe.Pozostałe ciasto rozwałkować na wielkość formy i ułożyć na wierzchu ciasta na środku ostrym nożem naciąć w gwiazdkę i delikatnie odchylić rogi tak, aby na środku powstał otworek. Wierzch ciasta posmarować mlekiem i piec w temp. 180 st około 40 min po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Szarlotka na korzennym spodzie
Przy pomocy robota zagnieść gładkie ciasto
Szarlotka na korzennym spodzie
Z jabłek i reszty składników przygotować nadzienie
Szarlotka na korzennym spodzie
schłodzone ciasto wyłożyć w formie i nakłuć
Szarlotka na korzennym spodzie
Ciasto naciąć i wywinąć rogi tak aby powstał kwiatek