akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Szarlotka na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis znaleziony gdzieś w internecie. Bardzo smaczna szarlotka na kruchy cieście, z wyczuwalną nutą cynamonu. Ciasto dosyć niskie, ale takie właśnie ma być :) Polecam!

Szarlotka na kruchym spodzie

Składniki:

Szarlotka na kruchym spodzie

 

  • 3-3,5 szkl. mąki
  • ½ szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 320g. masła

 

  • Dodatkowo:
  • 2 kg. jabłek kwaśnych
  • cukier puder (opcjonalnie, zależy od słodkości jabłek)
  • 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym spodzie
1. Ciasto: Składniki wyrobić, do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce. Dusić na małym ogniu do miękkości (około 10-15 minut) Dodać do nich cukier puder i cynamon, wymieszać. Lekko przestudzić. 3. Schłodzone ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną rozwałkować i wyłożyć do formy o wymiarach 35x24cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Podpiec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Na gorący spód wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą część schłodzonego i rozwałkowanego na kształt blaszki ciasta. Piec w 180st.C około 40 minut. Wyjąć i ostudzić. Można posypać cukrem pudrem. Smacznego!