SUPERPRZEPIS

Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką

  • misia14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Wspaniała orzeźwiająca szarlotka z dodatkiem suszonych wiśni doskonale smakuje na ciepło i na zimno...

Składniki:

Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką

 

 

 

  • Kruszonka:
  • 80 g margaryny
  • 150 g mąki
  • 100 g cukru
  • ½ opakowania cukru waniliowego

 

  • Ponadto:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
Ciasto: Przesianą mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać zimną margarynę i całość posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieść kruche ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) wylepiamy ciastem, ciastem należy również wylepić bok tortownicy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tortownicę z ciastem schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 25 minut. Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy. Nadzienie: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę; stopniowo skrapiamy jabłka sokiem z cytryny. Dodajemy do jabłek otartą skórkę z cytryny oraz cukier. Całość podgrzewamy doprowadzając do wrzenia, chwilę gotujemy aby część soku odparowała (jabłka powinny być jędrne i nie rozpadać się). Dodajemy suszone wiśnie i jeszcze chwilę gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia.Kruszonka: Z miękkiej margaryny, cukru, cukru waniliowego i mąki zagniatamy posypkę (będzie przypominała wilgotny piasek). Na chłodne upieczone ciasto wykładamy chłodne jabłka i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy ok. 40 minut (na zloty kolor) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
Mąkę z cukrem mieszamy, dodajemy margarynę i siekamy nożem; dodajemy zółtka
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy...
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
na upieczony wystudzony spód kladziemy chlodne jabłka z wiśniami...
Szarlotka na kruchym spodzie pod kruszonką
Na jabłka wykładamy kruszonkę, calość pieczemy na złoty kolor...