Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Szarlotka na lanym cieście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczne ciasto, które nie wyszło tylko w Japonii, gdzie nie mają mąki krupczatki i zamiast niej dodano podwójną ilość maki ziemniaczanej.

Szarlotka na lanym cieście

Składniki:

Szarlotka na lanym cieście

 

 

  • masa jabłkowa

 

 

  • dodatkowo

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka na lanym cieście
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Podgrzewamy margarynę z mlekiem i cukrem na małym ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Studzimy. Dodajemy jajka i ubijamy mikserem na jednolitą puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę, cały czas ucierając. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej i posypanej blaszki. Pieczemy w 160 stopniach C około 30 - 40 minut. Masę przygotowujemy obierając jabłka, kroimy je, i stale mieszając rozgotowujemy na małym ogniu, uważając by się nie przypaliły. Gdy masa będzie gładka dodajemy cukier, bułkę tartą, rodzynki, goździki i cynamon -( ja dodaję jeszcze dodatkowo mielone orzechy, ale nie każdy je lubi w jabłecznikach, więc w składnikach nie podałam ich) Na lekko podpieczone - zrumienione ciasto nakładamy masę jabłkową, a na nią wylewamy pozostałe ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 - 15 minut. Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.