Szarlotka po królewsku

Ciasta, Szarlotki « poprzedni | następny »
Mysiunia - autor przepisu Szarlotka po królewsku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1649
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szarlotka po królewsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Wyborna szarlotka, o tradycyjnym smaku ale w lepszej wersji


trudność: średne
czas:

Szarlotka po królewsku - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całej jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 przyprawa do jabłecznika
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 2-3 łyżki bułki tartej

Szarlotka po królewsku - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki, wsypujemy przyprawę do jabłecznika oraz cukire z wanilią i mieszamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, miękkie masło oraz zmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagnitamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części, gdzie jedna jest nieco większa od drugiej. Większa cienko wałkujemy i wykładamy nią tortownice, zarówno dół oraz brzegi, a nadmiaru ciasta nie odcinamy. Spód tortownicy wysypujemy bułką tartą i układamy na nim przygotowane jabłka. pozostałe ciasto również cienko wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm. Na jabłkach układamy z ciasta kratę, a nadmiar ciasta z pierwszej części którego nie odcinaliśmy nadkładamy na brzegi ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w temp 180*



Komentarze do Szarlotka po królewsku (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
offline

2013-02-19 13:51
Mmm, narobiłaś mi ochoty na szarlotkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-02-19 14:11
Prześliczna a ja uwielbiam ciacha z jabłkami:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Mazurek Wielkanocny - Zająć Wielkanocny koszyczek drożdżowy Miodzio babki i babeczki
Sernik z masą krówkową Pomarańczowa babka na białkach Mazurek orzechowo-czekoladowy
Mazurek Wielkanocny -jajo Orzeszki z masą kawową -masa Ciasto tradycyjna zebra
Wilgotne ciasto bakaliowe  Tort wiśniowo - śmietanowy Wielkanocny keks
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane