Szarlotka po królewsku

Ciasta, Szarlotki « poprzedni | następny »
Mysiunia - Przepis na: Szarlotka po królewsku offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1712
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Szarlotka po królewsku
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Wyborna szarlotka, o tradycyjnym smaku ale w lepszej wersji


trudność: średne
czas:

Szarlotka po królewsku - SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 całej jajko
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg jabłek
  • 1 przyprawa do jabłecznika
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • ok. 2-3 łyżki bułki tartej

Szarlotka po królewsku - PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy i kroimy w niewielkie cząstki, wsypujemy przyprawę do jabłecznika oraz cukire z wanilią i mieszamy. Do mąki wbijamy jajka, dodajemy cukier, miękkie masło oraz zmieszany z jogurtem proszek do pieczenia - zagnitamy gładkie ciasto, które dzielimy na 2 części, gdzie jedna jest nieco większa od drugiej. Większa cienko wałkujemy i wykładamy nią tortownice, zarówno dół oraz brzegi, a nadmiaru ciasta nie odcinamy. Spód tortownicy wysypujemy bułką tartą i układamy na nim przygotowane jabłka. pozostałe ciasto również cienko wałkujemy i kroimy w w pasy o szerokości ok. 3cm. Na jabłkach układamy z ciasta kratę, a nadmiar ciasta z pierwszej części którego nie odcinaliśmy nadkładamy na brzegi ciasta. Szarlotkę pieczemy przez godzinę w temp 180*


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szarlotka po królewsku (strona 1 z 1)  
edytaha

edytaha
online

2013-02-19 13:51
Mmm, narobiłaś mi ochoty na szarlotkę :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-02-19 14:11
Prześliczna a ja uwielbiam ciacha z jabłkami:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Maślankowo-brzoskwiniowa kostka Szarlotka z połówkami jabłek Marchewkowa tarta
Tarta makowo- pomarańczowa Drożdżówki z serem Dyniowa karpatka
Kakaowe ciasto z masą serkową Jogurtowy serniczek Strucla drożdżowa z makiem
Kopiec kreta z bitą śmietaną Piernik korzenny z polewą Biszkoptowy przekładaniec z aronią

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane