zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Szarlotka pod kruchą pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szarlotka pod kruchą pierzynką to mój sposób na domowe ciasto. Zobacz moją propozycję szarlotki.

Szarlotka pod kruchą pierzynką

Składniki:

Szarlotka pod kruchą pierzynką

 

  • pół kilograma mąki wrocławskiej
  • pół kostki margaryny
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany 18 %
  • 1 łyżeczka smalcu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki manny

 

  • 2 kg jabłek najlepsza jest antonówka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki masła

 

  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szarlotka pod kruchą pierzynką

UWAGA! Jabłka warto przygotować dzień wcześniej.

Jak to zrobić?


Jabłka myjemy, obieramy, wyjmujemy nasiona i kroimy w kawałki. W garnku rozpuszczamy mało. Dodajemy jabłka i prażymy do czasu uzyskania konsystencji dżemu (jeśli chcesz przyspieszyć ten proces to rozgnieć podgotowane jabłka tłuczkiem do ziemniaków). Dodajemy cukier i opcjonalnie cynamon. Oczywiście mieszamy, aby nic się nie przypaliło. Studzimy jabłka.

Ciasto:

Wsypujemy do miski mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sól. Dodajemy margarynę i siekamy do czasu, aż  margaryna dokładnie połączy się z mąką. Dodajemy jajka, cukier oraz śmietanę i smalec. Energicznie zagniatamy ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Jedno wkładamy do lodówki na około 30 - 40 min. Drugie do zamrażarki. Wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim dno i boki prostokątnej formy, posypać manną. Nałożyć przygotowane jabłka. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na grubych oczkach. Piec 50-55 minut w temp. 180°C. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem.