SUPERPRZEPIS

Szarlotka sypana

  • 1
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Szarlotka sypana Więcej zdjęć (2)

Przepis pewnie dla wielu znany bo bardzo stary, ale warty przypomnienia bo szarlotka z tego przepisu wychodzi przepyszna.

Składniki:

Szarlotka sypana

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana

ETAP 1:

Szarlotka sypana
Jabłka najlepiej bardzo soczyste zetrzeć na tarce.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

ETAP 2:

Szarlotka sypana
Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.

W misce na sucho wymieszać mąkę, cukier, kaszkę i proszek do pieczenia.

ETAP 3:

Szarlotka sypana
Na dnie uszykowanej tortownicy wysypać składniki

Dno tortownicy 23 cm średnicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować margaryną. Na dnie tortownicy wysypać 1 szklankę suchej mieszanki

ETAP 4:

Szarlotka sypana
Warstwy układać na sobie klekko dociskając

wyrównać na to wyłożyć warstwę jabłek i delikatnie posypać je cynamonem teraz wysypać kolejną szklankę suchych składników, jabłka posypane cynamonem i ostatnia sucha warstwa.

ETAP 5:

Szarlotka sypana

Masło najlepiej zamrożone zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać nimi wierzch ciasta.

Piekarnik nagrzać do 180st i piec szarlotkę 60 minut po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Szarlotka jest przepyszna na ciepło jak i na zimno.


Tagi:

szarlotka