edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Szarlotka ,,sypana,,

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Szarlotka bez jajek, za to z kaszą manną

Szarlotka ,,sypana,, Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka ,,sypana,,

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opakowanie 16 g cukru wanilinowego
  • 1,1 kg antonówek
  • 5 dag miękkich rodzynek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • masło – do wysmarowania formy i na wierzch ciasta – ilość zależy od rozmiaru formy i od tego

Sposób przygotowania:

Szarlotka ,,sypana,,
Formę (u mnie szklana) o wymiarach 32x22 cm – może być mniejsza, ale już nie większa – wysmarowałam grubo masłem. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 155 stopni z termo obiegiem. W miseczce wymieszałam przesianą mąkę, cukier, kaszę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Rozsypałam w równych ilościach do trzech miseczek. Jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce o grubych oczkach. Wymieszałam je z rodzynkami i cynamonem. Jeśli dodajemy słodkie jabłka, warto je zakwasić sokiem z cytryny. Do formy wysypałam równą warstwę sypkich składników z jednej miseczki. Na to delikatnie, małymi kupkami rozłożyłam połowę startych jabłek i rozgarnęłam je widelcem na całej powierzchni. Potem znów dałam sypkie składniki, drugą połowę jabłek i znów sypkie składniki. Na wierzchu ułożyłam plasterki masła. Moje nie było schłodzone, stąd wyszły takie dziwne kształty plasterków. Formę wstawiłam do piekarnika i piekłam około 45 minut. Ciasto powinno się zrumienić i odstawać od brzegów formy. Mnie najbardziej smakuje na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, kiedy jest chrupkie. Z czasem wilgotnieje i robi się delikatniejsze w smaku.
Szarlotka ,,sypana,,
Wymieszane sypkie składniki rozłożyłam w równych ilościach do trzech miseczek.
Szarlotka ,,sypana,,
Starte jabłka wymieszałam z rodzynkami i cynamonem.
Szarlotka ,,sypana,,
Powierzchnię ciasta przykryłam plasterkami masła.
Szarlotka ,,sypana,,
Upieczone ciasto powinno być rumiane i odstawać od brzegów formy