nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szybka do przygotowania pyszna szarlotka, przy której nie trzeba się specjalnie natrudzić, napracować. Szarlotka ładnie się kroi i przyjemnie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka białego cukru plus 1,5 łyżki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 kg i 200g jabłek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 100g masła plus trochę do wysmarowania tortownicy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Średniej wielkości tortownicę wysmarować dokładnie masłem. W jednej misce wymieszać razem mąkę, cukier, kaszę mannę oraz proszek do pieczenia. Umyte jabłka obrać ze skorek, pozbawić je gniazd nasiennych i zetrzeć je do miski na tarce, na dużych oczkach. Do startych jabłek dodać 1,5 łyżki białego cukru i cynamon. Jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem. Na spód tortownicy wysypać pierwszą warstwę wymieszanych sypkich produktów (użyć około 1/3 całości wymieszanych suchych składników). Na wysypane do tortownicy sypkie produkty wyłożyć połowę startych jabłek. Na jabłka wysypać kolejną, drugą warstwę wymieszanych sypkich składników, a na nią z kolei wyłożyć drugą i ostatnią warstwę jabłek. Na wierzch jabłek przesypać trzecią i ostatnią część wymieszanych suchych składników. W sumie jest trzy warstwy produktów sypkich i dwie warstwy startych jabłek, na wierzchu jest warstwa suchych, proszkowanych składników. Na wierzch ciasta nożem pokroić dobrze schłodzone masło. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez około 1 godzinę. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia, a gdy ostygnie oprószyć je cukrem pudrem.
Szarlotka sypana
Wysmarowana masłem tortownica oraz starte do szarlotki jabłka i wymieszane na szarlotkę produkty sypkie
Szarlotka sypana
Pierwsza warstwa sypkich produktów umieszczona w tortownicy
Szarlotka sypana
Starte jabłka z cynamonem i cukrem wyłożone na pierwszą warstwę produktów sypkich
Szarlotka sypana
Dobrze schłodzone masło pokrojone na wierzch ciasta przed wstawieniem go do piekarnika