aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna, bardzo soczysta szarlotka sypana. Przepis jest dziecinnie prosty, a smakuje obłędnie. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Szarlotka sypana Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka sypana

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i cukier. Następnie dodajemy czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość bardzo dokładnie mieszamy łyżką, żeby wszystkie składniki dokładnie przemieszały się.

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do nich cynamon i dokładnie mieszamy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy masłem, boki również. Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 część suchych składników ciasta. Na nie wykładamy połowę jabłek z cynamonem. Następnie wysypujemy następną część suchych składników. Ponownie wykładamy jabłka z cynamonem i przykrywamy je ostatnią częścią suchych składników ciasta. Na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach masło, które wcześniej włożyliśmy na 30 minut do zamrażarki.

Tortownicę z szarlotką wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 60 minut. Po ostudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Szarlotka sypana
Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Szarlotka sypana
Na dno tortownicy wysypujemy 1/3 część składników.
Szarlotka sypana
Następnie wykładamy połowę jabłek z cynamonem.
Szarlotka sypana
Następnie wysypujemy suche składniki, jabłka i ponownie suche składniki.
Szarlotka sypana
Na wierzch ścieramy na tarce na dużych oczkach zimne masło.

Tagi:

szarlotka