Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

bardzo dobra szarlotka! polecam

szarlotka sypana

Składniki:

szarlotka sypana

 

  • szklanka mąki
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka i 3 łyżki cukru
  • łyżka proszku do pieczenia
  • kilogram antonówek
  • pół kostki masła
  • esencja waniliowa
  • cukier waniliowy
  • cynamon mielony

 

Sposób przygotowania:

szarlotka sypana
Jabłka ucieramy na tarce po czym mieszamy je z 3 łyżkami cukru i cynamonem. Następnie mieszamy mąkę z kaszą manną cukrem i proszkiem do pieczenia. Masę która powstałą dzielimy na 3 części. Smarujemy tortownicę masłem. Do tortownicy która już posypaliśmy bułką tartą wsypujemy jedną część masy. Na nią kładziemy połowę utartych jabłek. Wsypujemy drugą część masy i znowu jabłka. Na wierzch wsypujemy ostatnią część masy a na nią ścieramy wiórki masła. Piec w piekarniku około 50 minut.