Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Szarlotka sypana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne i szybkie ciasto, które nie wymaga wielu przygotowań a smakuje rewelacyjnie. Polecam do upieczenia.

Szarlotka sypana

Składniki:

Szarlotka sypana

 

  • 1 kg -1,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cukru cynamonowego./ cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szczypta soli
  • 120-150g masła (*) (w zależności od szerokości formy)

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana

Przygotowanie:

Szarlotka sypana.
Przygotowanie przebiega szybko i bardzo łatwo.

Masło schłodzić w zamrażarce (na czas przygotowania reszty składników).
Jabłka (obrane) zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z cynamonem/cukrem cynamonowym.
Suche składniki, czyli: mąkę, kaszę cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól dokładnie wymieszać i podzielić na 3 części.
Tortownicę (o średnicy 16-18 cm) wysłać papierem do pieczenia.

Ciasto:

Szarlotka sypana.
Jabłek nie należy odciskać z soku ani uklepywać ich na cieście.

Na dnie tortownicy równomiernie wysypać pierwszą część suchych składników i kolejno połowę jabłek, drugą część suchy składników, jabłka i resztę proszku.
Na wierzch ciasta zetrzeć masło (na grubych oczkach tarki).

Pieczenie:

Szarlotka sypana.
Szarlotkę najlepiej kroi się po ostudzeniu.

Piekarnik rozgrzać.
Szarlotkę piec przez 60 minut w 180 stopniach.


Tagi:

szarlotka