eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szarlotka sypana z borówką Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i łatwa szarlotka z niespodzianką.

Szarlotka sypana z borówką Eli Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka sypana z borówką Eli

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z borówką Eli
Wymieszać cukier,mąkę,kaszę manną,proszek do pieczenia i cukier waniliowy.Całość podzielić na trzy równe części.Jeżyny umyć i dokładnie odsączyć.Jabłka umyć,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.Do jabłek dodać 3 łyżki cukru,cynamon i wymieszać.Tortownicę-26 cm-wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać pierwszą warstwę suchej masy.Na masę wyłożyć połowę jabłek.Na jabłka wysypać drugą warstwę suchej masy i przykryć resztą jabłek.Na jabłkach rozłożyć borówkę amerykańską i posypać resztą suchej masy.Na wierzch zetrzeć magarynę na tarce z dużymi oczkami.Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. i piec około 50-60 minut.Smacznego!
Szarlotka sypana z borówką Eli
Po upieczeniu na wierzchu szarlotki powstanie chrupiąca skórka.