gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Szarlotka sypana z kokosową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dosyć często piekę szarlotki sypane ale tak naprawdę pierwszy raz zrobiłam z kruszonką to był strzał w dziesiątkę bo smakowała wybornie.

Szarlotka  sypana z kokosową kruszonką

Składniki:

Szarlotka sypana z kokosową kruszonką

 

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka cukru może być mniej albo więcej
  • 1,5 kg jabłek

 

 

  • Kruszonka

 

 

  • 5 dkg masła
  • 5 dkg cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • około 15 dkg mąka pszenna.

Sposób przygotowania:

Szarlotka sypana z kokosową kruszonką
Do miski dajemy składniki kruszonki masło musi być miękkie zagniatamy palcami kruszonkę. Jabłka obieramy ścieramy na tarce można posypać trochę cynamonem.

Do miski wsypujemy mąkę kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy dzielimy na trzy części. Ja taki jabłecznik piekę w naczyniu do zapiekanek.

Na dno wsypujemy jedną część suchych składników dajemy połowę jabłek i posypujemy przyprawą i cynamonem następnie posypujemy suchymi składnikami i znowu porcja jabłek , cynamon i porcja suchych składników.

Na górę ścieramy na tarce masło albo kroimy w plasterki i układamy na górze. Na masło sypiemy kruszonkę . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 50 minut.

Taka szarlotka smakuje najlepiej podana jeszcze na ciepło. 

POLECAM!!! POLECAM!!!