SUPERPRZEPIS

Szarlotka tatrzańska

  • 6
  • sofieta
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Szarlotka tatrzańska Więcej zdjęć (5)

Szarlotka jest przepysznym i najbardziej domowym z ciast. Do tego nie jest trudna do wykonania. Mnie wena twórcza powiodła w kierunku szarlotki na kruchym spodzie z poszatkowanymi jabłkami.

Składniki:

Szarlotka tatrzańska

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki krupczatki( u mnie semolina)
  • 220 g zimnego masła/ margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
  • cukier z prawdziwą wanilią

 

  • Składniki na nadzienie jabłkowe:

 

  • 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta)
  • sok z 1 niedużej cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki cukru
  • bułka tarta do podsypania

 

  • Dodatkowo:

 

  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka tatrzańska
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h). Kiedy ciasto się chłodzi przygotowujemy nadzienie jabłkowe.

Jabłka myjemy, obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, dzielimy na ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie przy pomocy szatkownicy kroimy na cienkie plasterki. Tych plasterków wyjdzie sporo, najlepiej delikatnie rozłożyc je na dużej tacy lub dwóch mniejszych. Poszatkowane jabłka posypujemy cukrem i cynamonem.

Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut.

Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Najlepiej samakuje jeszcze ciapła
Szarlotka tatrzańska
Wszystkie składniki na kruchy spód szybko wyrobiamy.
Szarlotka tatrzańska
Powstałe ciasto dzielimy na 2 części - około 2/3 i 1/3, każdą zawijamy w folię spożywczą. Wiekszą wkładamy do lodówki na 1 h, a mniejszą zamrażamy ( ok. 2 h).
Szarlotka tatrzańska
Formę prostokątną o wymiarach 23 x 33 cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy większą część ciasta. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 200ºC przez około 10-15 minut.
Szarlotka tatrzańska
Upieczony spód posypujemy 2 łyżkami bułki tartej. Wykładamy poszatkowane jabłka i wyrównujemy. Na górę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto.