Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Szarlotka tatrzańska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonały przepis na smaczne ciasto z jabłkami i cynamonem. Idealny deser dla całej rodziny. Polecam!

Szarlotka tatrzańska Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka tatrzańska

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki krupczatki
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • Masa jabłkowa:
  • 2,5- 3 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Szarlotka tatrzańska
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy ze schłodzoną margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy w proporcji 1/3:2/3. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm) i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto na blaszce wkładamy do piekarnika i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce szatkujemy w cienkie plasterki. Jabłka oprószamy cukrem pudrem i cynamonem. Mieszamy. Na podpieczone ciasto wykładamy delikatnie jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Szarlotka tatrzańska
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy ze schłodzoną margaryną. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Szarlotka tatrzańska
Przygotowane ciasto dzielimy w proporcji 1/3:2/3. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażarki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 22×30 cm) i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Szarlotka tatrzańska
Schłodzone ciasto na blaszce wkładamy do piekarnika i podpiekamy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce szatkujemy w cienkie plasterki. Jabłka oprószamy cukrem i cynamonem.
Szarlotka tatrzańska
Na podpieczone ciasto wykładamy delikatnie jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki. Ciasto pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 160 stopni.