SUPERPRZEPIS

Szarlotka truskawkowa

  • 5
  • jaNina
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Szarlotka truskawkowa Więcej zdjęć (2)

Nie mogąc doczekać się polskich truskawek upiekłam szarlotkę z dodatkiem hiszpańskich. Truskawki słodkie, pachnące, ale nie to co polskie!

Składniki:

Szarlotka truskawkowa

 

  • Biszkopt
  • 20 dag cukru,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki wody,
  • 10 dag mąki pszennej,
  • 10 dag mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • Masa
  • 500 g truskawek,
  • 1,5 l słoiczek jabłek w soku własnym,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • polewa czekoladowa i wiórki kokosowe do dekoracji.

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka truskawkowa
1. Ubijamy żółtka z cukrem i wodą na jasną puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną razem z proszkiem do pieczenia. Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.



2. Pieczemy biszkopt na złoty kolor w prostokątnej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto studzimy. Do rondelka wkładamy masę jabłkową, dodajemy galaretkę i żelatynę - mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Gdy żelatyna napęcznieje, wstawiamy rondel na ogień i podgrzewamy mieszając, aż całkowicie się rozpuści. Schładzamy masę.



3. Obieramy truskawki zostawiając część do dekoracji. Obrane truskawki kroimy w plasterki. Dodajemy je do schłodzonej masy. Biszkopt kroimy na dwie części, przekładamy masą jabłkowo-truskawkową. Górę smarujemy stopioną polewą, posypujemy wiórkami i dekorujemy połówkami truskawek.
Szarlotka truskawkowa
Ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy połówkami truskawek