Szarlotka Tutti Frutti

Ciasta « poprzedni | następny »
msewka - Przepis na: Szarlotka Tutti Frutti offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 593
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Szarlotka Tutti Frutti
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 12

kruche ciasto z pysznymi jabłkami i delikatną bezą.Rozpływa się w ustach


trudność: łatwe
czas:

Szarlotka Tutti Frutti - SKŁADNIKI:

  • 5 jaj
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • pokrojone jabłka lub powidła jabłkowe
  • (mogą być ew.inne powidła)

Szarlotka Tutti Frutti - PRZYGOTOWANIE:

Z żółtek.połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i tłuszczem zagnieść ciasto.Pozdzielić na 3 części,dwie zamrozić.Trzecią częścią wylepić blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną tartą bułką.Ubić sztywną bianę z białek,dodawać powoli cukier nadal ubijając,na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną.Na wyklejoną ciastem blaszkę nakładamy rozdrobnione owoce lub powidła,ścieramy jedną z zamrożonych części ciasta.Na to wykładamy pianę z białek i ścieramy ostatni kawałek mrożonego ciasta.Pieczemy w 160-170 stopniach przez ok.1 godzinę.Pod koniec pieczenia można ciasto przykryć pergaminem,aby się nie przypalił wierzch.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Szarlotka Tutti Frutti (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-06-13 14:13
Na zdjęciu zamiast z jabłkami w wersji z truskawkami i rabarbarem.
Skomentuj
Oceń:
0
Sarenka

Sarenka
offline

2009-07-24 22:06
Piekna beza, mnie moj piekarnik bezami nie rozpieszcza ;) Baaaardzo apetyczne ciacho, ach skubneloby sie chociaz tyci ;)
Skomentuj
Oceń:
0

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane