lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Szarlotka wg lalunia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Nie ma to jak samem jabłka przygotujesz do szarlotki

Szarlotka wg lalunia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka wg lalunia

 

  • 3 szklanki mąki tortowej

 

  • 5 żółtek

 

 

  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

 

  • cukier 1 szklanka

 

 

 

  • 150 gram cukru

 

  • Beza:

 

  • 5 żółtek

 

  • cukier 150 gram

 

  • budyń o smaku toffi 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Szarlotka wg lalunia
Ciasto wyrobiłam mikserem,  wrzuciłam jaja i cukier , zmiksowałam , dodałam margarynę w temperaturze    pokojowej  pokrojonej w wiórka i mąkę z proszkiem do pieczenia ( wszystkie składniki wrzuciłam dopiero wtedy włączyłam mikser).  Miksowałam na małych obrotach chwile do złączenia składników . Przełożyłam ciasto na blat dodałam odrobinę mąki i wyrobiłam ciasto .  Zagniotłam je i do lodówki na 30 minut włozyłam połowę ciasta. Jedną część rozwałkowałam i wyłożyłam na dno blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Drugą część włożyłam do zamrażalnika na 1 godzinę. W tym czasie obrałam jabłka starłam na tarce i włożyłam do garnka , przesmażyłam je z cukrem i ostudzoną masę wyłożyłam na ciasto . Zmiksowałam białka z cukrem , na koniec dodałam budyń o smaku toffi i dalej chwilę miksowałam . Wyłożyłam białko na jabłka i ciastem posypałam na białko (skubałam palcami :) Piekłam 50 minut w 170 stopniach na rumiany kolorek. Sprawdzałam patyczkiem czy się upieklo .
Szarlotka wg lalunia
skladniki wszystkie włozylam do miski i na najmniejszych obrotach połączyłam je mikserem
Szarlotka wg lalunia
Zagniotłam ciasto podzieliłam na połowę i jedną część rozwałkowałam a drugą schowałam do zamrażarki
Szarlotka wg lalunia
Jabłka obrałam starłam i przesmażylam z cukrem w garnku ostudzone przełożyłam na ciasto
Szarlotka wg lalunia
Na jabłka wyłorzyłam ubitą piane z białek z budyniem toffi a na nia pokryszylam ciasto z zamrażalnika