Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Szarlotka z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Szarlotka jest bardzo krucha

Szarlotka z bakaliami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Szarlotka z bakaliami

 

  • 1/2 kg. mąki
  • 30 dkg. masła lub margaryny
  • 3 żółtka surowe
  • 6 żółtek gotowanych
  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1i 1/2 kg. jabłek
  • galaretka cytrynowa
  • łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier do smaku
  • 30 dkg. bakali ( rodzynki, suszony ananas, suszone morele, itp.)

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bakaliami
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, powoli dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko , chwilę ucierać . Dodać mąkę , proszek do pieczenia i śmietanę . Wyłożyć na stolnicę chwilę wyrabiać podsypując mąką , ciasto podzielić na dwie części . MASA JABŁKOWA : Jabłka obrać , pokroić dodać 2-3 łyżki wody i łyżkę masła przykryć i chwilę poddusić . Pod koniec dodać suchą galaretkę , posłodzić do smaku , dobrze wymieszać , wsypać bułkę tartą i bakalie . Do formy wyłożyć jedną część ciasta , rozprowadzić masę jabłkową , z drugiej części ciasta uformować wałeczki i przykryć nimi wierzch ciasta . Piec ok. 45 minut w 180 *C
Szarlotka z bakaliami
Proste , szybkie w przygotowaniu i smaczne