MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

Szarlotka z bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wszyscy zajadamy jabłka, jem i ja! a oto moja pierwsza szarlotka :) na kruchym cieście, z dużą ilością jabłek, i bezą!

Szarlotka z bezą

Składniki:

Szarlotka z bezą

 

  • 300g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła

 

 

  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • odrobina soli
  • 1 łyżka budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka, śmietanę, cukier i posiekane masło. Wszystko szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok 30 minut. Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Dodajemy cukier i cynamon - mieszamy. Ciasto wałkujemy, dodajemy mąki w razie potrzeby. Formę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Częścią ciasta wykładamy dno tortownicy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 10 minut w temperaturze 180stopni. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy powoli cukier. Gdy masa zrobi się jednolita, dodajemy budyń - miksujemy. Boki tortownicy wykładamy resztą ciasta. Dodajemy jabłka, wyrównujemy. Na koniec nakładamy pianę z białek, widelcem formując "stożki". Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180stopni.