justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Szarlotka z bezą i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

jest przy tym cieście nie co pracy, ale efekt jest wart

Szarlotka z bezą i kruszonką

Składniki:

Szarlotka z bezą i kruszonką

 

  • ciasto:
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • żółtko 3 sztuki
  • masło roślinne 185g

 

  • nadzienie:
  • jabłka słodkie 1 kg
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

 

  • beza:
  • białko 3 sztuki
  • cukier puder 1 szklanka
  • sól szczypta

 

  • kruszonka:
  • mąka 1/2 szklanki
  • cukier 1/4 szklanki
  • masło 1/4 kostki

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bezą i kruszonką
Kruszonka: Mąkę należy wymieszać z cukrem i dodawać stopniowo masło, tak aby powstawały większe kawałki. ciasto: Wszystkie składniki przekładamy do większej miski i zagniatamy. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. nadzienie: Obrana i wydrążone jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy je z cukrem. Blaszkę należy wyłożyć pergaminem i wyłożyć ciastem. Można je rozwałkować lub kawałki układać i spłaszczać na blaszce. Na ciasto wykładamy jabłka. Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę. Wykładamy ją na jabłka. Na sam wierzch ciasto posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach około 45 minut. Ciasto jest gotowe jak beza się zarumieni i będzie chrupiąca.