cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Szarlotka z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Idealne połączenie jabłek, budyniu waniliowego i kruchego ciasta. Rozpływa się w ustach. Kawałek nieba na talerzu.

Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z budyniem

 

  • CIASTO
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 125g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA
  • 1 kg obranych jabłek
  • 2 budynie waniliowe
  • 700ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
  • cukier waniliowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Uformować kulę i podzielić na 2 części. Jedną część schować do lodówki, drugą wyłożyć na blachę i po nakłuwać widelcem. Podpiec przez ok 10 min w piekarniku w temp 180C. Jabłka obrać i pokroić w małe kawałki, ułożyć na podpieczonym spodzie, posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Przygotować budyń: część mleka zagotować w garnku, drugą część wymieszać z budyniami i cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę budyniową i zagotować. Jeszcze gorącą wylać na jabłka na blashe. Wyjąć drugą część ciasta i zetrzeć na tarce na budyń. Całość piec w piekarniku przez ok 30-35 min w temp 180C. 
Szarlotka z budyniem
Etap 1 - przygotować ciasto i podzielić na 2 części
Szarlotka z budyniem
Etap 2 - podpiec przez ok 10 min w piekarniku
Szarlotka z budyniem
Etap 3 - wyłożyć jabłka i posypać cukrem i cynamonem
Szarlotka z budyniem
Etap 4 - wylać budyń, zetrzeć 2. część ciasta i piec w temp 180 C przez 30-35 min