SUPERPRZEPIS

Szarlotka z budyniem

  • 2
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Szarlotka z budyniem Więcej zdjęć (9)

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę od wilgnie.

Składniki:

Szarlotka z budyniem

kruche ciasto

  • 45 dag mąki + 2 łyżki cynamonu
  • 25 dag margaryny (Kasia)
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 całe jajko + 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia

dodatkowo

  • około kg jabłek
  • 2 budynie śmietankowe + 3 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • drobna bułka tarta (do oprószenia ciasta)

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem
Składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwam widelcem, oprószam bułką tartą. Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście. Budynie gotuję z cukrem, wg wskazań na opakowaniu, z tą różnicą ze w 750 ml mleka.

Gorący budyń wylewam na jabłka. Na wierzch trę drugą połowę ciasta.

Ciasto wkładam do nagrzanego do 180-190 st. C piekarnika, piekę około 50 minut.

Po wystudzeniu posypuję cukrem pudrem.

Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, jak troszkę odwilgnie.
Szarlotka z budyniem
z podanych składników, zagniatam mięciutkie kruche ciasto
Szarlotka z budyniem
dzielę na dwie połówki, owijam folią i wkładam na jakieś 2 godziny do lodówki.
Szarlotka z budyniem
jedną część wałkuję i wykładam do blaszki ( 20 x 30cm )
Szarlotka z budyniem
Obrane jabłka kroję w grube plastry i układam gęsto na cieście.
Szarlotka z budyniem
Gorący budyń wylewam na jabłka.
Szarlotka z budyniem
Na wierzch trę drugą połowę ciasta.
Szarlotka z budyniem
szarlotka z budyniem
Szarlotka z budyniem
szarlotka z budyniem

Tagi:

szarlotka