lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

SUPERPRZEPIS

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Mamy akurat wrzesień czas na jabłuszka. Dzisiaj powstała szarlotka z budyniem na kruchym cieście. Zapraszam.

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

Składniki na ciasto kruche :

  • mąka typ 500 400 g
  • margaryna 220 g
  • ksylitol 200 g ( można dać zamiennik czyli zwykły cukier )
  • żółtka 5 szt
  • śmietana 3 łyżki 18%
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Dodatkowo :

  • jabłka 2 kg ( po obraniu i uprażeniu będzie trochę mniej )
  • 200 g ksylitolu
  • żurawina suszona 1 szklanka
  • budyń 2 szt śmietankowy
  • białka 5 szt
  • ksylitol 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

Wykonanie :

Do misy wbijamy żółtka, dodajemy mąkę , proszek do pieczenia. Dodajemy ksylitol i pokrojoną margarynę i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach. Wkładamy uprażone jabłka z ksylitolem na ciasto. Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem i wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem. Pieczemy w 170 stopniach godzinę .

Uprażenie jabłek :

Jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce i przekładamy do garnka. Prażymy na małym ogniu do wyparowania soku, dodajemy cukier brzozowy i dalej prażymy koło 30 minut trwa prażenie.

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Do misy wbijamy żółtka dokładnie 5 żółtek
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Dodajemy cukier i pokrojoną margarynę i śmietanę . Zagniatamy ciasto .
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Po 30 minutach ścieramy połowę ciasta na tarce na średnich oczkach . . Wykładamy uprażone jabłka z ksylitolem na ciasto.
Szarlotka z budyniem na kruchym cieście
Ubijamy białko z cukrem brzozowym i budyniem i wykładamy na jabłka. Teraz ścieramy drugą część ciasta prosto na białko z budyniem

Tagi:

szarlotka