Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Szarlotka z bułki wrocławskiej.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Taką szarlotkę można przygotować na bułeczkach maślanych.

Szarlotka z bułki wrocławskiej.

Składniki:

Szarlotka z bułki wrocławskiej.

 

  • 1 szt bułka wrocławska,
  • 1/2 kg jabłka,
  • 2 szt jajka,
  • 20 dag cukier,
  • 250 ml mleko,
  • 1 łyżeczka cynamon mielony,
  • 2 łyżeczki cukier waniliowy,
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z bułki wrocławskiej.
Żółtka utrzeć do białości z 2 łyżkami cukru, następnie dodać mleko, wsypać cukier waniliowy, wymieszać. Połowę pokrojonej w długie kromki bułki zamaczać w mleku z żółtkami i cukrem, układać na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej tłuszczem. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wsypać cynamon i połowę pozostałego cukru, wymieszać. Utarte jabłka wyłożyć na przygotowane bułki i przykryć pozostałymi kromkami namoczonymi w mleku. Do miski wlać białka i ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, wylać na kromki, zapiec. Piec około 15-20 minut w temp 180 stopni.