bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, nadały jej fajny kolor oraz smak.

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

Składniki:

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą

 

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 250 gram masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • Masa jabłkowo-dyniowa:
  • 1 kilogram jabłek
  • 1,5 kilograma dyni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka
  • 2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
  • 1,5 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 gram masła
  • Dodatkowo:
  • Forma 25x40 cm.
  • Papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Szarlotka z dynią i kruszonką kukurydzianą
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, dynię obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, przekładamy razem z jabłkami do garnka z grubym dnem, podlewamy niewielką ilością wody.

Dusimy na małym do miękkości, wsypujemy cukier i cukier waniliowy oraz dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, chwilę jeszcze dusimy, odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy, posiekane masło, żółtka oraz jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Formę do pieczenia wykładamy papierem, spód wylepiamy schłodzonym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut do uzyskania lekko złotego koloru.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika wykładamy masę jabłkowo-dyniowo, składniki kruszonki łączymy ze sobą, posypujemy wierzch ciasta.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 30-40 minut.