Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Szarlotka z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Szarlotka z dodatkiem jagód, które nadały ładnego koloru jabłkom. Kruche ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.

Szarlotka z jagodami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Szarlotka z jagodami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z jagodami
Jabłka obrać i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić na mniejsze części. Wsypać do dużego garnka, dodać cukier i jagody. Mogą być świeże lub mrożone. Chwilę podsmażyć, aż się zeszklą. Nie należy ich całkowicie rozgotowywać. CIASTO: mąkę posiekać z zimnym masłem, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Na blachę (23x33) zetrzeć na tarce jarzynowej jedną część ciasta. Wyłożyć jabłka z jagodami i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 190*C przez ok 40min. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Szarlotka z jagodami
Obrane i pokrojone jabłka wsypać do garnka z jagodami.
Szarlotka z jagodami
Zimne masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia.
Szarlotka z jagodami
Ciasto podzielić na 2 części i dobrze schłodzić.