SylaUla

SylaUla

Kucharz
[Przepisów: 4]

Szarlotka z kratką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Smak dzieciństwa zamknięty w kruchym cieście z jabłkami- szarlotka z kratką, która nie tylko zawsze wychodzi, ale i pięknie się prezentuje.

Szarlotka z kratką

Składniki:

Szarlotka z kratką

Na kruche ciasto

Na masę

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kratką
Do dużej miski wrzucamy składniki na kruche ciasto. Zagniatamy wszystko razem , do uzyskania zwartej kuli. Dzielimy ją na dwie części. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut.

Na tarce o grubych oczkach ścieramy jabłka. Przekładamy jabłka do garnka i dusimy pod przykryciem około 10 minut. Do przestudzonej masy dorzucamy rodzynki i starty cynamon i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Pierwszą warstwę układamy na blasze o wymiarach 35x28 cm, uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypana bułką tartą. Spód podpiekamy przez około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Po lekkim przestudzeniu, wykładamy masę jabłkową. Drugą część ciasta kroimy na paseczki o równej grubości i układamy na masę tworząc wzór kratki. Dla uzyskania złocistego koloru możemy posmarować ciasto roztrzepanym białkiem.

Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni C. 

Tagi:

szarlotka