Szarlotka z kruszonką na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na stolnicy posiekaj mąkę, śmietanę, żółtka, masło, cukier puder i jedną torebkę cukru waniliowego następnie szybko zagnieć ciasto

Szarlotka z kruszonką na ciepło

Składniki:

Szarlotka z kruszonką na ciepło

 

  • 2 kg jabłek
  • ½ kg mąki
  • 300 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • Masło do wysmarowania formy
  • Cukier puder do posypania kruszonki

Sposób przygotowania:

Szarlotka z kruszonką na ciepło
Na stolnicy posiekaj mąkę, śmietanę, żółtka, masło, cukier puder i jedną torebkę cukru waniliowego następnie szybko zagnieć ciasto i wstaw na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 stopni.

Podziel ciasto na 2 części, jedną połówkę zostaw w lodówce. Drugą połowę ciasta zetrzyj na tarce na grubych okach bezpośrednio na blachę wysmarowaną masłem. Przyciśnij ciasto pięściami aby przywarło do dna. Umyte i obrane jabłka zetrzyj na tarce o grubych okach, posyp cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz ok. 45-50 minut. Po wyjęciu podawaj na ciepło z gałką lodów waniliowych. Posyp kruszonkę cukrem pudrem przez sitko.