Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szarlotka z mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo prosta w przygotowaniu szarlotka z dodatkiem kremowego serka mascarpone wymieszanego z jogurtem naturalnym...

Szarlotka z mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z mascarpone

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 2/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 duży słoik prażonych jabłek
  • mascarpone - wg uznania
  • jogurt naturalny - wg uznania
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Szarlotka z mascarpone
Wszystkie sypkie składniki (oprócz cukru pudru) dokładnie wymieszać. Tortownicę (ok. 22 cm) natłuścić i posypać mąką. Na jej dnie rozłożyć 1/3 wymieszanych sypkich składników. Na suche składniki równomiernie rozłożyć połowę prażonych jabłek. Na to rozsypać połowę pozostałych sypkich składników, przykryć resztą jabłek. Na jabłkach rozłożyć resztę sypkich składników. Na wierzchu równomiernie rozłożyć masło starte na tarce o dużych oczkach. Ciasto piec ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z foremki. Mascarpone dokładnie wymieszać z jogurtem (na 1 łyżkę serka - 1 łyżka jogurtu), dosłodzić do smaku cukrem pudrem. Szarlotkę podzielić na kawałki, każdy podawać z serkiem mascarpone.
Szarlotka z mascarpone
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.
Szarlotka z mascarpone
Wymieszane sypkie składniki rozkładane na przemian z jabłkami w foremce.
Szarlotka z mascarpone
Starte na tarce zimne masło rozłożone na cieście.
Szarlotka z mascarpone
Upieczona i ostudzona szarlotka wyjęta z foremki.