Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szarlotka z migdałami- dla mnie to urozmaicenie zwykłej szarlotki.

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

Składniki:

Szarlotka z migdałami i rodzynkami

 

  • 2,75 szklanki mąka pszenna,
  • 1,2 kostki masło lub margaryna,
  • 0,75 szklanki cukier,
  • 1 sztuka jajko,
  • 1,5 kg jabłka,
  • 1,5 szklanki cukier,
  • ok. 5 łyżeczek cynamon,
  • 3 łyżki rodzynki,
  • 0,5 szklanki płatki migdałowe,
  • 1 szklanka cukier drobny,
  • 1 szklanka mąka,
  • 12,5 dag masło lub margaryna,
  • 75 ml woda

 

Sposób przygotowania:

Szarlotka z migdałami i rodzynkami
Z mąki pszennej, masła( 1,2 kostki), cukru( 0,75 szklanki) i całego jajka przygotować kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Jabłka obrać, pokroić. W garnku przygotować karmel z cukru, dolać do niego około 75 ml wrzątku ciągle mieszając. Należy uważać, żeby cukier się nie zbrylił( nie może zrobić się twardy). Gdy syrop będzie gotowy dodać do niego jabłka i poddusić. Gdy jabłka będą miękkie dodać cynamon, rodzynki i płatki migdałowe. Jabłka odstawić do przestudzenia( jeśli jabłka są zbyt wilgotne można dodać do nich np. bułkę tartą, żeby je zagęścić). W tym czasie przygotować kruszonkę z 1 szklani mąki, 1 szklanki cukru i 12,5 dag masła lub margaryny. Kruszonkę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika.
Kruche ciasto wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować, wylepić nim dno i boki tortownicy, dno nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć jabłka, następnie zetrzeć kruszonkę wyjętą z zamrażalnika. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.