Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Szarlotka z pianką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szarlotka z jabłkami na kruchym cieście, z budyniową pianką, najprawdopodobniej najlepsza na świecie!

Szarlotka z pianką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Szarlotka z pianką

Ciasto

  • 4 szklanki maki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 1 1/2 kostki margaryny
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Jabłka

  • 10-15 jabłek
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny

Pianka

  • 6 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń bez cukru

Oraz

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pianką
Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3 owinąć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, lub na chwile do zamrażarki.

Jabłka obrać i pokroić na plasterki wrzucić do garnka wlać wodę i dusić nie mieszając 15 minut. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty.

Większą część ciasta zetrzeć na tarce do dużej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 7 minut i lekko ostudzić. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka.

Białka ubić, dodać cukier, a gdy piana będzie błyszczała wsypać budyń zmniejszając obroty miksera.

Pianę wyłożyć na jabłka i zetrzeć drugą część ciasta.

Ciasto piec ok 1 h w temp 180 stopni.
Szarlotka z pianką
Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść ciasto.
Szarlotka z pianką
Jabłka obrać i pokroić na plasterki wrzucić do garnka wlać wodę i dusić nie mieszając 15 minut.
Szarlotka z pianką
Cześć ciasta zetrzeć na tarce do blachy i podpiec
Szarlotka z pianką
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, piankę i zetrzeć resztę ciasta